Църква „Св. Никола“

Църква „Св. Никола“

История

Храмът „Свети Никола“ е осветен през 1858 г. Една история с корабокрушенци преди няколко столетия дала началото. Изграждането на храма е свързано със старо предание за корабокрушение и спасени гръцки моряци в Созополския залив. Сред останките, които изплували от потъналата гемия, била и иконата на „Св. Никола”, която моряците носели със себе си. Когато си тръгвали наобратно, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по късно и да съградят храм, посветен на Николай Чудотворец – покровител на моряците. Неслучайно старото име на Черноморец е било Свети Никола.Преди да бъде издигната църквата, в местноста Червенка наблизо е съществувал български манастир с името „Св. св. Константин и Елена”. Ценна утвар и икони са били унищожени там от отстъпващите турски войски по време на Руско–турската освободителна война. Монаси успяват да скрият в подземията на манастира част от църковната утвар: икони и кръстве, приютени по късно в църквата „Св. Никола“. Резбован дървен кръст с обков, свещници, непрестолно евангелие , подарък от руските войски, носят времето на отминали събития и страни. Те, заедно с чудотворната икона на светеца – покровител, са единствените неща, които оцеляват след пожара на църквата „Св. Никола“ през 1995 г.

Райска Градина

 

Преди да бъде издигната църквата, в местноста  Червенка наблизо е съществувал български манастир с името „Св. св. Константин и Елена”. Ценна утвар и икони са били унищожени там от отстъпващите турски войски по време на Руско–турската освободителна война. Монаси успяват да скрият в подземията на манастира част от църковната утвар: икони и кръстве, приютени по късно в църквата „Св. Никола“. Резбован дървен кръст с обков, свещници, непрестолно евангелие , подарък от руските войски, носят времето на отминали събития и страни. Те, заедно с чудотворната икона на светеца – покровител, са единствените неща, които оцеляват след пожара на църквата „Св. Никола“ през 1995 г.

Няколко години по късно храмът е възстановен изцяло със средства на местните хора. Днес църквата е известна с прекрасната си иконопис, красив иконостас, резбован от смолянски майстори, чудотворното аязмо и райската градина.

Сега за храма се грижи отец Стилиан, който е в Черноморец от 2004 г. – годината, в която църквата е официално открита след пожара. Той си поставил за цел да превърне пространството около светата обител в истинска райска градина.
Когато пристигнал, всичко наоколо било изсъхнало. Само пред входа били запазени двата красиви кипариса, които се засаждат на свети места като символ на ангелските мечове, охраняващи входа на райската градина.  На отец Стилиан му хрумва, че може да събере на едно място всички видове, за които се споменава в Библията. Започнал с миртата, по-късно засадил палми, а сега градината е толкова богата, че е трудно да се изброят колко на брой растения има в нея.
Растенията са от цял свят – красиви и екзотични – и растат много буйно от прекрасния морски климат. Едно от най-красивите цветя, които могат да се видят в църковната градина, е пасифлората. В миналото тя била считана за свещено растение, тъй като централната част на цветовете й наподобява трънения венец на Христос. Когато преди няколко века мисионерите за пръв път я донесли от Америка в Европа, тя била на особена почит.

 

Легенда

Историята, която се предава от уста на уста разказва за една легенда, според която водната стихия на Черно море стоварила яростта си върху малко корабче и разбила плавателния съд в скалите на Созополския залив. Гръцки моряци пътували на него и вероятно само по волята на съдбата оцелели и стъпили на брега. Изтощени от усилията, те прекарали нощта под открито небе, а на другия ден се опитали да открият и да запазят нещо от багажа си, изхвърлен на брега. Така попаднали на непокътнатата икона на свети Николай, покровител на рибарите, моряците и търговците, обичайно съпътстваща всяко морско пътешествие. С вяра, че Чудотворецът им е помогнал, гръцките моряци оставили свещеното изображение на местните жители, които им помогнали да поемат обратния път към дома. Така, в името на чудотворното спасение, хората съградили храма „Свети Никола”, а по-късно и самото селце се прочуло с това име. Годината, в която е прекръстено на Черноморец е 1951-ва.