Централен плаж

Централен плаж

Информация

Интерес представлява богатата колекция от каменни котви, оловни щокове, дървени макети на кораби от Античността и Средновековието, свидетелстващи за крайбрежното корабоплаване и активната презморска търговия. На вторият етаж на музеят е поместена етнографска експозиция "Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа", в която са изложени женски накити, тъкани, традиционно мъжко, женско и детско облекло на представителите от трите основни етнически групи – рупци, тронки и загорци, оформящи пъстрият етнографски облик на района. Представа за основният поминък на населението –земеделие, животновъдство, риболов, както и старинните местни занаяти дават изложените оръдия на труда и занаятчийски инструменти. С архитектурният облик на с. Свети Никола ( дн.Черноморец ), начина на живот, традициите и обичаите част от духовна култура на местното население запознават богао илюстрираните табла и фотоси. Музеят има за цел да съхрани и представи богатата история и култура на града.

Местоположение

Централният плаж в малкото курортно градче Черноморец е едно от най-красивите плажове от градски тип, които можете да видите по българското крайбрежие. То е любимо място за плажуване от българи и чужденци, защото е чист и поддържан, а гледките наоколо са удивителни. Плажната ивица е сравнително тясна и е дълга около 2 км. Размерите на плажа са ограничени, заради местоположението на залива, върху който се шири. От друга страна обаче водата е много плитка и бистра, което я прави подходяща за семейства с деца. Пясъкът е мек и златист, а децата ви могат да си правят пясъчни замъци на воля. 

Обекти

По алеята са изградени десетки ресторанти, барове и заведения, където се предлага българска и европейска кухня. Там цените са нормални за морето. Също така има възможност за каране на сърф, гмуркане, обиколка с лодка или каране на водно колело. Така че ако ви омръзне само да се излежавате на плажа, има начини да се разнообразявате и забавлявате. 
Централният плаж се охранява от спасители. Там са поставени и платени чадъри и шезлонги, а в разгара на лятото плажът привлича толкова много хора,че понякога дори е трудно да се намери място за поставяне на хавлията. За да избегнете подобна ситуация ви препоръчваме да отидете по-рано сутринта или в късния следобед.