Змийски остров

Змийски остров

Информация

Представяме ви Змийският остров, намиращ се на разстояние 32 километра от бреговете на Бразилия и по-конкретно от тези на Сао Пауло.
Иля де Кеймада Гранде, както още се нарича зловещият остров, е единственото място, където се среща златната усойница, известна като най-опасната змия в света.
Посещението на Змийския остров е застрашаващо живота, ето защо преди време бразилското правителство го забранява. В миналото различни хора са имали неблагоразумието да се разходят из острова, което е и било причина за тяхната смърт.
Всъщност достъп до Иля де Кеймада Гранде имат само няколко учени, които всяка година изследват змиите там. Военноморският флот на Бразилия също може да посещава опасното място, за да поддържа фара на острова, построен през 1909 година.

Любопитно

Отровата на златната усойница е пет пъти по-силна от другите, убива плячката си почти мигновено и дори може да „стопи“ човешката плът. През последните 15 години броят на змиите намалява значително, заради изчезването на част от растителността и заради заболявания.
Интересен факт е, че в България също си имаме свой Змийски остров. Той е известен още като Свети Тома и е един от седемте острова по българското черноморско крайбрежие. От 1962 година българският змийски остров е част от резервата „Ропотамо“, Приморско. Той получава името си, заради множеството сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него.