Забележителности

Забележителности

 

Парк Росенец - Отманли

Парк Росенец

 

Живописният Парк Росенец (известен още като "Отманли") се намира в землището на село Атия, около 15 км южно от Бургас и 19 километра северно от Созопол в един от крайните северни ридове на Странджа планина. 

Паркът е все още "див" и чист, което през годините го е превърнал в любимо място за отдих на поколения бургазлии. Подходящ е за хора, които желаят да се отърсят от шума и забързаността на града и да се отдадат на тихо усамотение. На територията му се намират вили и почивни станции на атрактивни цени, което прави паркът подходящ и за по-дълъг престой и семейни ваканции. Всеки любител на дивата природа може на воля да я наблюдава, снима, изследва, навлизайки в горите на парка. През него се кръстосват пътеки, по които човек може да обходи целия парк и да подбере най-подходящата за своя вкус шарена сянка. По цялото протежение на парк „Росенец“ има беседки и барбекю зони, които го правят подходящ за семейни излети и пикник.

За любителите на слънцето и морските бани съвсем близо е един от най-дивите и слабонаселени плажове в близост до Бургас, който ще превърне почивката ви в истинско удоволствие сред прекрасната природа, сгушена между тайнствената Странджа и красивото Черно море.

 

Остров Света Анастасия 

Света Анастасия Островът

Местоположение:
Бургаският залив е най-големият на българското черноморско крайбрежие. Широк 41 км с черен пясък, поради високото съдържание на желязо, манган и магнезий, заливът е и най-западната част на Черно море.
В акваторията на бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия. Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км.

История:
Остров Света Анастасия е уникален остров известен с много истории.
В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според преданието причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да се застъпи пред Господ да ги избави от набезите на свирепите пирати. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Историята се е превърнала в легенда и местните хора разказват, че останките на кораба се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес и да бъдат като назидание на всеки, който иска да бъде крадец. 
Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона.  Това са скални образования с интересна форма. 
Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. 
Случка от преди години говори за пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо...
Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

 

Старият град Созопол

Созопол Стария Град

Тип: Старинна архитектура гръцки архитектурни стилове 
Локация: Град Созопол 

Стария град на Созопол е разположен на Черноморското крайбрежие, около 30 км южно от Бургас. Той е основан около 610 г. пр.н.е. с името Антея (след това преименуван на "Аполония") от гръцки преселници от Милет, който издигат езическа бронзова статуя на "бога" на здравето, Слънцето и красота "Аполо" в града.  Култът към езическите "богове" е победен от Християнството и днес в стария град има множество красиви старинни православни храмове сгушени между тесните и романтични улици. 

Градът се утвърждава като търговски и морски център в следващите векове. Днес в "Градския музей на античното изкуство" в Созопол са изложени много фигурални вази, цветни стъклени съдове, накити, амфори и котви, и др. датиращи от различните му периоди на разцвет. 

Българското Възраждане също е оставило следа в облика на града. И до днес, в Стария Созопол са запазени и реставрирани сгради, обекти и къщи с типичната Възрожденска архитектурата, които придават особено очарование на града и привличат много туристи от цял свят.

 

Замък  „Равадиново“ до Черноморец

Замък Равадиново

Местоположение:

Замъкът се намира на няколко киломера от Черноморец, до село Равадиново, и е отворен за посещения. Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Към замъка има парк, езеро с лебеди и православен параклис, който е в процес на строеж. Все още не е напълно завършен. След като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим.

Какво има в замъка?

Параклис

Бронзови скулптури
Мраморни скулптури
Винарна
Арт галерия
Дегустация на вина

Лятно кино
Какви игри можете да играете тук:
``Escape`` - за семейства
``Търсачи на съкровище`` - за деца
``Седемте смертни гряха`` - 18+

Зоо Кът разполага с:
Конна база с коне за езда
Ресторант и кафене
Магазин за сувенири
Детски кът
Ретро фото
Безплатен паркинг

 

Замъкът Равадиново

 

 

 

 

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо

 

Резерват „Ропотамо” се намира на около 50 км южно от Бургас, на територията на община Приморско и е разположен около двата бряга на р. Ропотамо, чието течение минава покрай големи пясъчни дюни до вливането си в Черно море.

Местността е обявена за защитена територия през 1940 г., a през 1992 г. тя е разширена и обявена за резерват с обща площ 1000.7 ха.

На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти - лиманна част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни и плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи. В резервата е установено и находище на морски пелин (Artemisia maritima). В границите на резервата се намира и блатото Аркутино, където виреят водна лилия (Nymphaea alba), водна леща (Lemnaoideae), жълта водна роза (Nuphar lutea), тръстика, папур и камъш.

Част от резервата са и скалните образувания „Лъвска глава”и „Веселата скала”, както и остров Свети Тома, известен повече като Змийския остров.

Плаж „Каваците“

Плаж Каваците

Тип: Морски курорт
Локация: Град Созопол 

Плаж (къмпинг) Каваците се намира на 3 км южно от град Созопол, между носовете Св.Христос и Агалина. Плажната ивица е прекрасна, много дълга и широка, с фин златист пясък. Гледката е прекрасна а брегът се спуска плавно в морето. В най-северните и южните части има морски скали, подходящи за подводно плуване. В курорта се намира резерватът "Пясъчна Лилия" където вирее едноименното растение. 

Курортната зона включва къмпинг (Каваците) с бунгала и място за над 200 палатки и около 60 каравани, много новопостроени хотели и вили. За децата и любителите на спорта има различни водни атракции и спортни съоръжения. На разположение на гостите са множество ресторанти и кръчми.

Kъмпинг „Градина“

Къмпинг Градина

Къмпинг "Градина" е едно от най-красивите и спокойни места за летуване по южното ни черноморие. Къмпингът се намира на 30 км. южно от Бургас и на 8 км. от старинния град Созопол. Ежегодно, в разгара на летния сезон той е посещаван от многобройни български и чуждестранни туристи, пленени от очарователния залив и мекия климат.

Разположението на къмпинг "Градина" до едни от най-древните места в България – историческия град Созопол и Несебър, го прави още по привлекателен за туристи от цял свят.

В къмпинга се предлагат места за настаняване, както в собствени каравани и палатки така и двойни и четворни бунгала. Нашите гости ще се чувстват уютно сред много зеленина и предоставяне на различни удобства. За къмпингуващите на територията на къмпинга има магазини за хранителни стоки, спортни стоки и заведения за хранене.

 

Аквапарк Приморско

Аквапарк Приморско

Аквапарка в Приморско е част от изградения модерен спортен комплекс намиращ се в началото на града, предлага многообразни забавления за възрастните, а за децата е построен атрактивен детски кът с малки пързалки и басейн, голям интерес предизвиква душ с формата на пингвин. Другите пързалки са „Кобра”, „Слон”, „Октопод”, „Черна дупка”,”Камикадзе” и „Бавната река”. Около двата басейна са наредени шезлонги, забавлението осигуряват голям брой атракции, стръмните  пързалки, Центрофугата, има и по-спокойни места, където да се насладиш на галещото слънце и водната прохлада. В Аквапарка функционират заведение за бързо хранене, пицария, има няколко бара и магазин, може да се разхладите и със сладоледите Рафи.  Към спортния комплекс има спортни зали, тенис корт, спа-център. Тук ви очакват страхотни забавления и невероятен адреналин. Аквапарка ще ободри и допълни вашата ваканция в Приморско.